Wist je dat het voor commerciële organisaties vanaf 28 juni 2025 verplicht is om te voldoen aan de WCAG-richtlijnen? Dankzij de invoering van deze regeling zouden mensen met een beperking op eenzelfde manier online kunnen leven als andere mensen. Onder andere een eenvoudige navigatie, kleurcontrast en toetsenbordbediening zijn een vereisten. Houd je je niet aan de toegankelijkheidsregels, dan kan je zelfs het risico lopen op een financiële boete en reputatieschade.
Wil je de genoemde sancties voorkomen? Ontdek in deze blog hoe het zit met de WCAG regelgeving.
WCAG verplicht: wat betekent dit voor jou?
Tegenwoordig draait alles om de online wereld. Zelfs als je bijvoorbeeld een afspraak wilt bevestigingen in het ziekenhuis of een vliegticket wilt kopen gaat dit via de website of een speciale app. Voor veel mensen zijn de online handelingen vanzelfsprekend. Toch is dit niet het geval voor onder andere slechtzienden en laaggeletterden. Het oplossen van digitale blokkades is essentieel om geen groep uit te sluiten. Sinds 2020 is de Web Content Accessibility Guidelines al de norm voor overheden.
Vanaf juni 2025 wordt de WCAG 2025 richtlijnen verplicht voor veel bedrijven in de (semi-) publieke en private sector. Van webshops en e-commerce platforms tot aan klantenportals, e-books, e-readers, banken en financiële instellingen. Voor elke sector worden de toegankelijkheidsvereisten verplicht gesteld. Ook voor ondernemers is het dus tijd om actie te ondernemen.
Waarom is nu hét moment om te voldoen aan de WCAG 2025?
Naast de verbeterde toegankelijkheid voor een grote groep binnen onze samenleving, zorgen deze richtlijnen ook voor een aantal voordelen voor jou als ondernemer:
Bereiken van een grotere doelgroep
Alleen al in Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. Dit kan variëren van slechtziend en doof tot aan gedragsproblemen en lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Als je ervan uitgaat dat er in 2025 meer dan 18 miljoen inwoners betreft dit meer dan 11%. Door jouw website te optimaliseren aan de hand van de WCAG 2025 richtlijnen, sluit je deze grote groep mensen niet uit. Soms is het niet eens nodig om grote aanpassingen te verrichten. Alleen al voldoende contrast toepassen tussen content en achtergrond kan het verschil maken.
Verbeterde gebruiksvriendelijkheid
De WCAG verplichting zorgt ervoor dat je nog eens grondig je huidige website analyseert. Misschien kom je er tijdens deze analyse wel achter dat de knoppen in je aankoop – of contactformulier niet duidelijk genoeg zijn. Door deze buttons te optimaliseren maak je het ook voor de mensen zonder beperking makkelijker om door jouw website te lopen.
Boete en imagoschade voorkomen
Gemeenten, ministeries, waterschappen en andere overheidsinstanties moeten voldoen aan de WCAG richtlijnen. Dit geldt voor zowel websites als voor mobiele apps. Bij langdurige en opzettelijke niet-naleving kan een bestuurlijke financiële boete het gevolg zijn. Voor particulieren kan je ook een geldsanctie opgelegd krijgen. De handhaving zal de verantwoordelijkheid liggen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie en/of Agentschap Telecom. Hoe de exacte details zijn omtrent boetes bij het niet voldoen aan de WCAG verplichting, zal nog moeten blijken.
Wat zijn veel voorkomende toegankelijkheidsproblemen?
Het advies is om elke 3 tot 4 jaar je website te laten beoordelen door een professional om te analyseren of optimalisaties nodig zijn. Toch voldoen ook de meest moderne website niet altijd aan de WCAG 2025. Er zijn veel voorkomende problemen die opvallen bij veel websites:
- Visuals waarbij alternatieve beschrijvingen ontbreken
- Menu’s die niet kunnen worden bediend met alleen het toetsenbord
- Onjuiste contrast tussen tekst en achtergrond
- Onduidelijke focus-indicator
- Formulieren zonder labels
- Video’s waar ondertiteling of audiobeschrijving ontbreekt
Deze genoemde issues zijn vaak eenvoudig op te lossen, zonder dat dit veel tijd of geld in beslag neemt. Zeker als je ervoor kiest om je website te laten optimaliseren door een professional bespaar je kostbare tijd. Maak hier je afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek of laat onderaan de pagina je gegevens achter. Binnen enkele minuten ontvang je van ons de gratis WCAG-checklist.
Voldoet jouw website al aan de WCAG verplichting?
Wil je zeker weten dat jouw website voldoet aan de richtlijnen voor de WCAG 2025? Laat dan nu de scan uitvoeren om te kijken hoe jouw website scoort op toegankelijkheid. Op basis van deze uitkomsten stellen wij een website redesign plan op maat voor je op. Ook voor een nieuwe website of webshop is het essentieel om te voldoen aan de richtlijnen. Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.